Wiza do Turcji – szybko i wygodnie

Obecnie, abywiza-turcja wyjechać do Turcji, Polacy muszą posiadać paszport, ważny co najmniej przez 60 dni od daty wyjazdu, oraz posiadający jedną wolną stronę, na której zostanie umieszczona wiza. W przypadku niespełnienia tych wymogów nie zostanie udzielona zgoda na wjazd do Turcji. Co więcej, osoba wjeżdżającą może zostać poproszona o okazanie ubezpieczenia medycznego czy też dowodu na posiadanie środków utrzymania. Aby przekroczyć granicę, należy okazać ważny paszport z wizą – nie jest możliwe przejechanie jedynie z dowodem osobistym. Aby uzyskać wizę turystyczną, należy złożyć wniosek na stronie internetowej e-Visa wraz z wymaganymi dokumentami, lub w wyznaczonych punktach sprzedaży na przejściach granicznych. Opłata przy składaniu wniosku przez Internet wynosi 20 USD, natomiast przy zakupie na przejściu granicznym – 30 USD, 25 EUR lub 20 GBP.

Pobyt czasowy w USA – przygotowanie

Pobyt czasowy – służbowy lub turystyczny – jest jedną, stosunkowo najprostszą, z możliwości wjazdu do USA. Aby się o nią ubiegać, należy udowodnić, że nasz wyjazd ma charakter czysto służbowy bądź turystyczny, pobyt jest ograniczony czasowo, posiadamy środki finansowe które pokryją wydatki związane z pobytem, a także powiązania rodzinne, społeczne i ekonomiczne, które gwarantują nasz powrót do miejsca zamieszkania. Wśród wymaganych dokumentów, które należy przedstawić ubiegając się o tymczasową wizę, są prawidłowo wypełniony formularz, ważny paszport (ważny przez co najmniej jeszcze pół roku po planowanym pobycie w Stanach), aktualne zdjęcie 5x5cm, potwierdzenie umówienia na rozmowę.

Wszystko o wizach do Rosji

Od 3 wiza-rosjalat wnioski wizowe o wizy do Rosji wypełnia się za pośrednictwem strony internetowej, a następnie drukuje i składa w Konsulacie. Wraz z wnioskiem, należy załączyć jedno zdjęcie (spełniające wymogi opisane na stronie e-Urzędowe), paszport ważny co najmniej 180 dni od daty upływu ważności wizy, ubezpieczenie zdrowotne na 30 000 Euro, a także dodatkowy dokument będący podstawą o ubieganie się o wizę, np. zaproszenie do Federacji Rosyjskiej przez krewnego, w celu podjęcia studiów itp. – w zależności od rodzaju wizy. Konsul może poprosić o złożenie dodatkowych dokumentów a także o osobistą wizytę w Konsulacie. Rozpatrywanie wniosków o wizy długoterminowe (do roku) trwa 10 dni, natomiast krótkoterminowe (do 90 dni) maksymalnie tydzień. Opłaty wizowe wynoszą od 35 euro (tryb zwykły) do 70 euro (tryb ekspresowy).

Wiza studencka do USA

Flaga USA - Wiza studenckaW czasach, w których podróżowanie między krajami nie stanowi wielkiego problemu i ludzie mogą się między nimi swobodnie przemieszczać, coraz więcej osób decyduje się na wyjazd nie tylko w celach podróżniczych. W szczególności wiele młodych osób wyjeżdża za granicę aby studiować i poszerzać swoją wiedzę poza granicami swojego kraju. Jednak wyjazd często wiąże się z dopełnieniem szeregu formalności niezbędnych do wyjazdu. Jeśli zastanawiasz się nad wyjazdem do USA, dowiedz się w jaki sposób ubiegać się o wizę studencką. Szczegółowe informacje znajdziesz w Internecie, na przykład pod tym linkiem.

Wizy do USA

PlanUS visa applicationujesz wyjazd do USA? Jedziesz na wakacje, na Work and Travel, a może na doktorat? Tutaj znajdziesz informacje jaką wizę będziesz musiał dostać aby Twój pobyt w USA był w pełni legalny i aby uniknąć kłopotów.

Wyjazd do Stanów Zjednoczonych wiąże się z dopełnieniem szeregu formalności z tym związanych, między innymi ze złożeniem wniosku wizowego. Dowiedz się o jaki rodzaj wizy powinieneś się ubiegać jeszcze przed wyjazdem.